Ακμή

Είναι δυνατόν να εμφανίζεται ακμή στην ενήλικη ζωή;
Ναι είναι δυνατόν. Υπάρχουν ορισμένα άτομα στα οποία η ακμή αρχίζει στην ενηλικίωση και άλλα στα οποία συνεχίζεται κατά την ενήλικη ζωή, η ακμή που είχαν κατά την εφηβεία.


Σε ποια ηλικία αρχίζει η ακμή;
Αρχίζει από τα 12, 13, 14 έτη και μετά. Μπορεί όμως να κάνει την εμφάνισή της και μετά τα 40.


Παίζει ρόλο η διατροφή στην ακμή;
Όχι. Η διατροφή δεν προκαλεί ακμή. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς που πάσχουν από ακμή αναφέρουν ότι η ακμή τους επιδεινώνεται από τη λήψη ορισμένων τροφών (σοκολάτα, λήψη λιπαρών τροφών). Όλες αυτές οι τροφές μπορεί να επηρεάζουν έμμεσα προκαλώντας αυξημένη λιπαρότητα.


Το άγχος – στρες προκαλεί ακμή;
Έμμεσα συνδέεται καθώς το στρες συνδέεται με αύξηση των ορμονών που προκαλούν αυξημένη παραγωγή σμήγματος (λιπαρότητα) και άρα επιδείνωση της ακμής.


Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για την ακμή;
Ο κάθε ασθενής αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση. Σαν γενικό συμπέρασμα τονίζουμε ότι για ήπια ακμή είναι κατάλληλη η τοπική θεραπεία ενώ σε σοβαρές καταστάσεις ακμής η μοναδική λύση είναι η συστηματική θεραπεία ή ο συνδυασμός τοπικής και συστηματικής θεραπείας.


Τι είδους προϊόντα-καλλυντικά χρησιμοποιούμε για την ακμή;
Σαν γενικό συμπέρασμα αναφέρουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε εξειδικευμένα προϊόντα με ένδειξη μη λιπαρά προϊόντα (oil free) ή με την ένδειξη λιπαρή επιδερμίδα με τάση ακμής.


Πρέπει να πιέσω τα σπυράκια της ακμής;
Δεν πρέπει να πειράζουμε τα σπυράκια διότι άθελά μας ασκούμε πίεση και μεταφέρουμε ένα μέρος του φλεγμονώδους περιεχομένου της βλάβης πιο βαθιά στο δέρμα.


Υπάρχει θεραπεία για τα σημάδια της ακμής-ουλές;
Τα πιο θεαματικά αποτελέσματα επιτυγχάνονται με laser fractional CO2. Άλλες θεραπείες με καλά αποτελέσματα είναι η δερμοαπόξεση με κρυστάλλους και τα χημικά peeling.


Η ακμή εμφανίζεται σε άντρες και γυναίκες;
Ναι εμφανίζεται και στα δυο φύλα με τις ίδιες πιθανότητες αλλά λόγω της πρώιμης εφηβείας οι γυναίκες εμφανίζουν νωρίτερα ακμή.


Το μακιγιάζ επιτρέπεται στην ακμή;
Επιτρέπεται αλλά με προσοχή με εξειδικευμένα προϊόντα που παρέχουν αισθητική κάλυψη.


Η ηλιακή ακτινοβολία επηρεάζει την ακμή;
Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο προκαλεί εφίδρωση με αποτέλεσμα να φράζουν οι πόροι και να επιδεινώνεται η ακμή.