ΨΩΡΙΑΣΗ

ψωρίαση Η ψωρίαση είναι μια χρόνια μη μεταδοτική φλεγμονώδης νόσος του δέρματος η οποία εκδηλώνεται με τη μορφή ερυθηματωδών πλακών οι οποίες καλύπτονται από παχιά λευκά ή αργυρόχρωα λέπια τα οποία αποκολλώνται από το δέρμα. Οι πλάκες συνήθως εμφανίζονται στους αγκώνες, στα γόνατα και στο τριχωτό της κεφαλής. Ωστώσο, μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματος π.χ. πρόσωπο, πόδια. Η ασθένεια είναι σχετικά συχνή και επηρεάζει το 2-3% του πληθυσμού. Χαρακτηρίζεται από περιόδους έξαρσης και από περιόδους ύφεσης.

 • 1. Γενετικοί Παράγοντες
 • 2. Ανοσολογικοί παράγοντες
 • 3. Περιβαλλοντικοί παράγοντες
 • 4. Ψυχολογικοί παράγοντες

 • Οι ως άνω παράγονες διαταράσσουν τη λειτουργία των κυττάρων του δέρματος και κυρίως των κερατυνοκυττάρων και των ινοβλαστών.
 • 1. Ψωρίαση κατά πλάκας
 • 2. Σταγονοειδής ψωρίαση
 • 3. Φλυκταινώδης ψωρίαση
 • 4. Ερυθροδερμική ψωρίαση
 • 5. Ψωρισιακή αθρίτιδα

  Είναι θεραπείες πρώτης γραμμής και χρησιμοποιούνται πριν τις συστηματικές σε ήπιες και μέτριες μορφές ψωρίασης.


  1. Τοπικά κορτικοστεροειδή
  Τα τοπικά κορτικοστεροειδή είναι αλοιφές ή κρέμες που εφαρμόζονται τοπικά στην προσβεβλημένη περιοχή με αποτέλεσμα να μειώνουν το ρυθμό ανάπτυξης των δερματικών κυττάρων και να περιορίζουν τη φλεγμονή και τον κνησμό.

  2. Ανάλογο της βιταμίνης D3
  Η νεότερη διαθέσιμη τοπική θεραπεία για την ψωρίαση είναι ο συνδυασμός ανάλογου της βιταμίνη D3 (καλσιποτριόλης, καλσιτριόλη) και ενός κορτικοστεροειδούς (βιταμεθαζώνης).

  3. Πίσσα
  Παλαιότερο είδος θεραπείας που όμως ακόμα εφαρμόζεται για ήπιες μορφές ψωρίασης του τριχωτού κεφαλής σε μορφή σαμπουάν.

  4. Σαλικυλικό οξύ
  Είναι κερατολυτικός παράγοντας που συνδυάζεται με τα άνωθεν τοπικά προϊόντα με στόχο την ενίσχυση της δράσης τους.

  5. Ταζαροτένη
  Είναι τοπικό ρετινοειδές, παράγωγο της βιταμίνης Α που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των μέτριων ψωριάσεων κατά πλάκας.

  1. Φωτοθεραπεία
  Είναι μορφή θεραπείας με UV ακτινοβολία η οποία βελτιώνει τη ψωρίαση. Η έκθεση του σώματος στην υπεριώδη ακτινοβολία από τεχνητές πηγές συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και στον περιορισμό της ψωρίασης.

  2. Θεραπεία ψωρίασης με excimer laser
  Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιεί εντοπισμένες δέσμες laser φωτός (UVB ακτινοβολία) ελέγχοντας με αυτό τον τρόπο τις μέτριες μορφές ψωρίασης χωρίς να προκαλεί βλάβη στην υγιή γύρω περιοχή.

  3. Βιολογικοί παράγοντες
  Οι βιολογικοί παράγοντες είναι πρωτεϊνες που παράγονται από ζωντανά κύτταρα και ζουν στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι βιολογικές θεραπείες χορηγούνται με υποδόρια ή ενδοφλέβια έγχυση για τη θεραπεία της μέτριας-σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας όταν οι υπόλοιπες θεραπείες έχουν αποτύχει ή δεν είναι ανεκτές.

  4. Κυκλοσπορίνη
  Πρόκειται για ένα ισχυρό ανοσοκατασταλτικό, μη κυτταροτοξικό και μη μυελοτοξικό φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία της μέτριας και σοβαρής ψωρίασης σαν μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα (μεθοτρεξάτη) με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

  5. Μεθοτρεξάτη
  Η δράση της είναι στο να μειώνει τη φλεγμονή μειώνοντας της δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.